Η Παλαιοκαστρίτσα είναι το πιο φημισμένο τουριστικό θέρετρο της Κέρκυρας. Πρόκειται για μια περιοχή ξεχωριστής ομορφιάς. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η εναλλαγή των τοπίων. Απέραντοι ελαιώνες, λόφοι κατάφυτοι από πεύκα, βραχώδης ακτές, δαντελωτά ακρογιάλια και ορμίσκοι με χρυσαφένιες αμμουδιές, όλες οι ομορφιές της φύσης ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν έναν επίγειο παράδεισο. Είναι άραγε τυχαίο ότι στην υψηλότερη κορυφή των λόφων που περιβάλλουν την περιοχή, δεσπόζει το καστρομονάστηρο της Παναγιάς; 
Η ονειρεμένη Παλαιοκαστρίτσα βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και σε απόσταση 25 χλμ. από την πόλη. Η περιοχή ανακαλύφθηκε τουριστικά από τους Άγγλους περιηγητές (συγγραφείς και ζωγράφους του 19ου αιώνα). Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι Άγγλοι, την περίοδο 1814 – 1864 που το νησί βρισκόταν υπό την προστασία των Βρετανών, κατασκεύασαν και το πρώτο δρόμο που συνέδεε το ιστορικό μοναστήρι με την πόλη. Μέχρι και το 1950 που η Παλαιοκαστρίτσα άρχισε να αναπτύσσει σιγά – σιγά τις τουριστικές της υποδομές, η ομώνυμη μονή ήταν και το μοναδικό κτίσμα που υπήρχε στην πολυσύχναστη σήμερα περιοχή. 
Η Παλαιοκστρίτσα είναι μια από τις πρώτες περιοχές της Κέρκυρας που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των φυσιολατρών και απέκτησε διεθνή φήμη. Το εντυπωσιακό είναι ότι η τουριστική ΄΄εισβολή΄΄, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επισκεψιμότητα, δεν αλλοίωσε τις φυσικές της καλλονές. 
Σήμερα, στην Παλαιοκααστρίτσα λειτουργούν ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών που προσφέρουν άνετη διαμονή στους επισκέπτες τους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και οργανωμένο camping. Επίσης, εστιατόρια που σερβίρουν συνταγές της παραδοσιακής και της διεθνής κουζίνας, καφετέριες και μπαράκια για τη νυχτερινή σας διασκέδαση και πολλά εμπορικά καταστήματα για να αγοράσετε σουβενίρ και παραδοσιακά προϊόντα. 
Η Παλαιοκάστριτσα οφείλει τη φήμη της στα μαγευτικά ακρογιάλια της. Έξι όρμοι (Άγιος Σπυρίδωνας, Αγία Τριάδα, Άγιος Πέτρος, Αμπελάκι, Πλατάκια και Αλίπα) κι ένα γραφικό ψαράδικο λιμανάκι συνθέτουν το μεγαλείο της, που απαρτίζεται από απότομα βράχια, καταπράσινους λόφους, χρυσαφένιες αμμουδιές και πολύχρωμα βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά. Χαρακτηριστικό αυτών των παραλίων είναι τα βαθιά και κρύα νερά. Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο είναι διάσημη η Παλαιοκαστρίτσα είναι ο βυθός της, τον οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο πολλοί δύτες για να τον εξερευνήσουν. Επίσης, μια βαρκάδα στις θαλάσσιες σπηλιές θα σας γεμίζει με μοναδικές εικόνες. 
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας. Το βυζαντινό κτίσμα Ιδρύθηκε το 1228 και ανακατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα. Είναι κτισμένο στην κορυφή ενός καταπράσινου λόφου. Στο μουσείο της μονής θα δείτε μια αξιόλογη συλλογή από βυζαντινές εικόνες και εκκλησιαστικά κειμήλια. 
Η θέα από το μοναστήρι είναι εκπληκτική. Μπορείτε να δείτε το Αγγελόκαστρο το βυζαντινό φρούριο του 13ου αιώνα που βρίσκεται στο χωριό Κρήνη και δεσπόζει στο λόφο απέναντι από τη μονή. 
Από την Παλαιοκαστρίτσα μπορείτε να επισκεφθείτε τους παραδοσιακούς οικισμούς Δουκάδες, Λάκωνες και Κρήνη.
- +
- +